Frågor och svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna vi får från er besökare.

  • Hur länge håller produkten efter öppnandet?

    Hållbarheten efter öppnandet beror på hur salladen hanterats, hur länge den stått i temperatur högre än +8°C och om redskap varit helt rena. Alltså har vi svårt att lova hållbarheten efter att förpackning brutits men med rätt hantering ska den klara minst en vecka.

    Vi rekommenderar att du litar på dina sinnen, om den inte luktar, ser och smakar avvikande från hur den var när du åt av den första gången, så är den okej.

     

  • Varför har ni tillsatser/konserveringsmedel i era produkter?

    Foodmark använder enbart godkända tillsatser/konserveringsmedel. De konserveringsmedel som används har betydelse för produkten. Vi gör kontinuerligt översyn av våra recept för att reducera halten tillsatser/konserveringsmedel så mycket som är möjligt utan att försämra produktsäkerhet och aptitlighet.

  • Går det att frysa in era sallader?

    Vi rekommenderar inte att frysa in de majonnäsbaserade produkterna då de blir vattniga och gryniga.

  • Var kommer er potatis ifrån?

    All odling av Rydbergs potatis sker på Gotland, där vi även har vår fabrik som tillverkar vår potatissallad. Tack vare detta blir avståndet från jord till färdig produkt väldigt kort. Mer än hälften av potatisen odlas nämligen inom en 30-kilometersradie från fabriken.

    Klicka här för att läsa mer om vår potatis

     

  • Var kommer era rödbetor ifrån?

    Precis som vår potatis odlas även våra rödbetor på Gotland. Det är även här vi tillverkar vår rödbetssallad så avståndet från jord till färdig produkt blir kort. Den närmaste rödbetsodlingen ligger bara några hundra meter från vår fabrik.

    Klicka här för att läsa mer om våra rödbetor

  • Varför kan det förekomma trådar i rödbetssallad?

    Rödbetan i våra sallader odlas på Gotland där odlingssäsongen oftast bjuder på mycket sol och värme. Solen är viktig speciellt under slutet av växtsäsongen då det ger en hög sockerhalt som brukar känneteckna den gotländska råvaran. Under år med långvarig hög temperatur och torka blir alla växter stressade vilket medför att de tar en paus och stannar i växten helt enkelt. Våra kontraktsodlare har konstbevattning men det kan aldrig till fullo ersätta det helt nödvändiga regnet och definitivt inte lindra värmen som rådde under 2018.
    En stressad rödbeta (och många andra växter) som inte fått växa i sin egen takt har en förmåga att bilda mer växtfiber som i vår produktion kan förväxlas med hårstrån. Den här typen av växtfiber innehåller cellulosa och är helt ofarlig men utgör givetvis en oönskad ingrediens. Exakt vad som triggar rödbetan att bilda växtfiber i en stressad situation är inte klarlagt, dock kan man konstatera att det är en naturlig reaktion som vi under ett normalt odlingsår slipper uppleva.
    Har du mer funderingar kring detta fenomen går det bra att kontakta vår konsumentkontakt.