Frågor och svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna vi får från er besökare.

 • Hur länge håller produkten efter öppnandet?

  Hållbarheten efter öppnandet beror på hur salladen hanterats, hur länge den stått i temperatur högre än +8°C och om redskap varit helt rena. Alltså har vi svårt att lova hållbarheten efter att förpackning brutits men med rätt hantering ska den klara minst en vecka.

  Vi rekommenderar att du litar på dina sinnen, om den inte luktar, ser och smakar avvikande från hur den var när du åt av den första gången, så är den okej.

   

 • Innehåller era produkter gluten eller mjölk?

  Innehåller en Rydbergsprodukt gluten eller mjölk så deklareras det i ingrediensförteckningen. Observera att receptförändringar kan ske. På den aktuella förpackningen anges alltid korrekt information om produktens innehåll.
  Läs därför innehållsförteckningen noga.

 • Varför har ni tillsatser/konserveringsmedel i era produkter?

  Foodmark använder enbart godkända tillsatser/konserveringsmedel. De konserveringsmedel som används har betydelse för produkten. Vi gör kontinuerligt översyn av våra recept för att reducera halten tillsatser/konserveringsmedel så mycket som är möjligt utan att försämra produktsäkerhet och aptitlighet.

 • Går det att frysa in era sallader?

  Vi rekommenderar inte att frysa in de majonnäsbaserade produkterna då de blir vattniga och gryniga.

 • Jag kan inte hitta en viss produkt i min närmaste mataffär.

  Vi rekommenderar dig att efterfråga produkten i den matbutik du brukar handla. Vår erfarenhet är att många butiker är villiga att köpa in produkter även om den inte efterfrågas i stora kvantiteter. För att få reda på var en viss produkt är listad kan du maila till kontakt.rydbergs@foodmark.se

 • Jag är allergisk mot ägg. Hur vet ni att det inte råkar hamna i en utav era äggfria produkter?

  Allergener, det vill säga ämnen som är vanliga orsaker till allergi eller annan överkänslighet, är något som vi på Foodmark tar på stort allvar. Vi följer noga de Svenska och Europeiska livsmedelslagarna och våra fabriker har BRC-certifikat. Varje produktion är noga planerad och grundlig rengöring görs mellan varje tillverkningsomgång. Innehåller en produkt någon allergen så deklareras den i ingrediensförteckningen.

 • Var kommer er potatis ifrån?

  All odling av Rydbergs potatis sker på Gotland, där vi även har vår fabrik som tillverkar vår potatissallad. Tack vare detta blir avståndet från jord till färdig produkt väldigt kort. Mer än hälften av potatisen odlas nämligen inom en 30-kilometersradie från fabriken.

  Klicka här för att läsa mer om vår potatis

   

 • Var kommer era rödbetor ifrån?

  Precis som vår potatis odlas även våra rödbetor på Gotland. Det är även här vi tillverkar vår rödbetssallad så avståndet från jord till färdig produkt blir kort. Den närmaste rödbetsodlingen ligger bara några hundra meter från vår fabrik.

  Klicka här för att läsa mer om våra rödbetor

 • Var tillverkas era såser och sallader?

  Majoriteten utav Rydbergs såser, dressingar och sallader tillverkas i vår fabrik i Albyberg i Haninge kommun samt i Klintehamn på Gotland.

   

 • Hur går jag tillväga för att söka jobb hos er?

  Vad roligt att du är intresserad av att bli en del av oss! Rydbergs är ett av Foodmarks varumärken och för att se våra lediga tjänster, eller skicka in en spontanansökan, ber vi dig klicka här.

 • Varför kan det förekomma trådar i rödbetssallad?

  Rödbetan i våra sallader odlas på Gotland där odlingssäsongen oftast bjuder på mycket sol och värme. Solen är viktig speciellt under slutet av växtsäsongen då det ger en hög sockerhalt som brukar känneteckna den gotländska råvaran. Under år med långvarig hög temperatur och torka blir alla växter stressade vilket medför att de tar en paus och stannar i växten helt enkelt. Våra kontraktsodlare har konstbevattning men det kan aldrig till fullo ersätta det helt nödvändiga regnet och definitivt inte lindra värmen som rådde under 2018.
  En stressad rödbeta (och många andra växter) som inte fått växa i sin egen takt har en förmåga att bilda mer växtfiber som i vår produktion kan förväxlas med hårstrån. Den här typen av växtfiber innehåller cellulosa och är helt ofarlig men utgör givetvis en oönskad ingrediens. Exakt vad som triggar rödbetan att bilda växtfiber i en stressad situation är inte klarlagt, dock kan man konstatera att det är en naturlig reaktion som vi under ett normalt odlingsår slipper uppleva.
  Har du mer funderingar kring detta fenomen går det bra att kontakta vår konsumentkontakt.

 • Varför har ni valt att göra samtliga Rydbergs bägare såser veganska?

  Vi har valt att göra våra produkter äggfria för att säkerställa att våra produkter passar alla runt bordet. Nu när våra Rydbergs bägare är äggfria är de tillgängliga för de som inte tål ägg och sedan tidigare också lämpliga för de som är intoleranta mot laktos och gluten och de som inte tål mjölk. Dessutom är de veganska. Vi väljer att använda växtbaserad-märkning för att tydliggöra att de här produkterna passar till alla.

 • Kan jag använda den tomma förpackningen till att förvara annan mat i?

  Våra dressingar/såser/sallader fylls i förpackningar av livsmedelsgodkänd plast. Materialet är passande för den typ av produkter vi saluför. Användning och hantering utöver detta har vi inte möjlighet att svara för.  

 • Vad innebär gaffel/glas-symbolen på undersidan av hinken?

  Den pilsymbol som är i mitten av de tre symbolerna pekar åt höger mot den symbol där glas och bestick inte är överstrukna. Detta innebär att hinken är lämplig att använda för den typ av produkt som hinken innehåller. Hade pilen istället pekat åt andra hållet, mot den överstrukna bilden, hade materialet inte varit lämpligt. Vi rekommenderar inte att mat uppvärms i mikrovågsugn i våra förpackningar, eller används för nedfrysning av mat.

 • Hur ska jag källsortera era förpackningar?

  Våra förpackningar i plast ska sorteras som plast och metalloblaten sorteras som metall. Vi hoppas att alla våra konsumenter vill hjälpa oss med att lämna den tomma förpackningen till återvinning där den få ett ”andra liv” som något annat än livsmedelsförpackning. 

   

 • Hur bidrar ni med att minska användningen av plast?

  Vi arbetar aktivt med att hitta än bättre förpackningslösningar än de vi redan har. I enlighet med plastinitiativet som vi skrivit på, är målet att till år 2025 använda 100% återvinningsbara material och att minimera mängden material utan att det får en negativ påverkan på produktkvalitet, livsmedelssäkerhet eller matsvinn. 

   

  För oss på Rydbergs och Foodmark är det viktigt att bidra med god och hållbar mat, men även att ha en ansvarsfull och långsiktig företagsstyrning. Därför tar vi ansvar genom hela värdekedjan. Vi arbetar med allt från innovation, produktutveckling och inköp till produktion, försäljning och kundservice. Vi arbetar kontinuerligt för en cirkulär värdekedja genom att använda allt mer återvinningsbart och återvunnet material i våra förpackningar och vi hoppas att vi framöver, tillsammans med andra aktörer, kan sluta cirkeln än mer genom att påverka våra konsumenter till att i högre grad lämna den tomma förpackningen till återvinning.