Rydbergs 250ml-flaskor blir 100% återvinningsbara

SKRIVET KL 09:21, 11 december 2023

Nu tar vi bort krympfilmen på Rydbergs populära 250ml-flaskor och ersätter med etikett. Detta är ett steg i Foodmarks hållbarhetsarbete och i linje med det branschgemensamma initiativet om 100% materialåtervinningsbara förpackningar senast till 2025. 

Den tidigare tryckta plastfilmen som täcker flaskan, så kallad krympfilm eller shrink sleeve, har varit i ett annat plastmaterial än flaskan, vilket inneburit att förpackningen inte har kunnat sorteras korrekt i plastsorteringsanläggningen utan har gått till förbränning istället för återvinning. Därför tar vi nu bort krympfilmen på Rydbergs 250ml-flaskor och ersätter med etikett i samma material som flaskan – något som kommer att underlätta sortering och med det återvinning.

Denna förändring medför att hela flaskan nu kan sorteras ut för plaståtervinning, vilket innebär att ytterligare ca 81 ton plast per år kan bli cirkulär. Vi har samtidigt passat på att byta till en mindre kork som innehåller 37% mindre plast vilket motsvarar ca 16 ton per år, säger Karin Karlsson, förpackningsutvecklare på Foodmark

Projektet med Rydbergs förbättrade 250 ml-flaska har pågått i ungefär 1,5 år och har innefattat både förpacknings- och etikettdesign, materialval och maskininvesteringar. Det har också berört många olika funktioner och kontaktytor, både i och utanför organisationen.  

Vi har haft ett tätt samarbete med våra leverantörer och ett fantastiskt samarbete mellan olika avdelningar internt. Vi är otroligt glada och stolta över att äntligen vara i mål med dessa förändringar och hållbarhetsförbättringar, säger Martina Byström, produktchef för sås på Foodmark. 

Förpackningsändringarna med etikett och mindre plast i korken gäller alla såser i Rydbergs 250 ml-sortiment; Bearnaise Original, Bearnaise Chili, Mangoraja, Vit Kebabsås, Het Kebabsås, Vitlökssås, Green Goddess, Sourcream Onion, Orientdressing och Sriracha Mayo 

Implementeringen av den nya flaskan och korken påbörjades i början av november.